Jussi Vikaisen veistoskokoelma

”Taidetta on lähestyttävä nöyrästi,
omat heikkoutensa ja vajavuutensa tuntien
ja kuitenkin ylpeänä kutsumuksensa suuruudesta.”Jussi Vikainen (1907–1992)

Kuvanveistäjä, professori Jussi Vikaisen syntymästä tuli vuonna 2007 kuluneeksi sata vuotta. Jussi Vikainen polveutuu varsinaissuomalaisesta talonpoikaissuvusta. Läpi koko elämänsä ja tuotantonsa hän säilytti vankan kosketuksen kotiseutuunsa.

Jussi Vikainen tunnetaan ennen muuta sankaripatsaistaan, joita Varsinais-Suomen alueelta löytyy peräti 21 kunnasta. Vikaisen taiteessa voidaan nähdä vaikutteita hänen synnyinseutujensa luonnosta. Teoksissa kuvastuvat vehmaat pellot, lempeiden lehvistöjen tuulen humina, rantojen kaaret ja luonnon rikkumaton rauha.

Syksyllä 2004 Jussi Vikaisen perikunta lahjoitti Vehmaan kunnalle yli 50 Jussi Vikaisen kipsiveistosta. Puhdistuksen jälkeen veistokset sijoitettiin taidetilaan. Asiantuntijana toimi amanuenssi Riitta Kormano Turun Wäinö Aaltosen museosta. Veistokset ovat nyt asianmukaisissa tiloissa kuivassa ja lämpimässä, joten niiden säilyvyys on turvattu. Vuosien varrella kosteus ja lämpötilojen vaihtelut ovat kuitenkin ehtineet aiheuttaa rapautumista. Veistosten konservointi onkin tulevaisuuden haaste.

Veistoskokoelma avattiin yleisölle toukokuussa 2005, ja ensimmäisenä vuonna taidetilassa vieraili yli 1500 kävijää. Vehmaan kunta on sitoutunut paitsi säilyttämään veistoksia, myös asettamaan veistokset yleisön nähtäville. Tulevaisuudessa taidetilaa ja Vikaisen veistoskokoelmaa markkinoidaan erityisesti ryhmille.