Usein kysyttyä suojavyöhykkeistä 2021

Voiko suojavyöhykepeltoja ottaa muuhun käyttöön (olleet 6 vuotta), vai menettääkö LHP oikeuden, jos voi ottaa?

 • Jos haluaa luopua suojavyöhykkeistä ilman seuraamuksia, pitää luopua ”Ympäristönhoitonurmet”- toimenpiteestä lomakkeella 479, jolloin luopuu kaikista ”Ympäristönhoitonurmet”- toimenpiteeseen kuuluvista toimista (suojavyöhykkeet, monivuotinen ympäristönurmet ja luonnonhoitopeltonurmet). Ei voi ilmoittaa muuta kasvia esim. yhdelle suojavyöhykelohkolle ilman alalle maksetun korvauksen takaisinperintää sitoumuksen alkuun saakka, jos ei luovu koko toimenpiteestä.

Aina kun tässä vaiheessa tukikautta on mahdollisuus luopua jostakin toimenpiteestä, olisi hyvä kertoa tuleeko takaisinperintöjä ja minne asti.

 • Jatkovuoden yhteydessä on mahdollista luopua mistä vaan toimenpiteestä lomakkeella 479 ilman takaisinperintää.

Pitäisi olla niin, että suojavyöhykkeestä voi luopua, kun 6 v. täynnä, mutta LHP saisi jatkua. Miksi ei ole näin?

 • Asetuksella asia on säädetty niin, että koko toimenpiteestä pitää luopua. Suojavyöhyke ja LHP ovat samassa toimenpiteessä (Ympäristönhoitonurmet).

Jos ei jatka suojavyöhykettä, joutuu luopumaan toimenpiteestä ympäristönurmet ja siten ei LHP ole mahdollinen?

 • Näin juuri.

Jos suojavyöhykelohkojen vuokrasopimus päättyy, voiko LHP jäädä hallintaan jääville lohkoille?

 • Kyllä voi. Suojavyöhykkeen hallinnan muutoksessa ”Ympäristönhoitonurmet” – toimenpiteestä ei tarvitse luopua.

Jos ei jatka nyt 2021 suojavyöhykkeitä, niin tuleeko takaisinperintää?

 • Tulee, jos ei luovu koko toimenpiteestä ”Ympäristönhoitonurmet”
 • Jos luovut suojavyöhykkeestä, mutta et toimenpiteestä ”Ympäristöhoitonurmet” sinulta peritään aiemmin maksettu korvaus suojavyöhykkeestä, mutta voit jatkaa edelleen esimerkiksi luonnonhoitopeltonurmi -toimenpiteen toteuttamista.

Eli pitääkö ympäristösitoumuksesta luopua, ettei tule 6 vuoden takaisinperintää, mutta jos luopuu pelkästä toimenpiteestä ja jatkaa sitoumusta niin tulee takaisinperintä 6 vuodelta? 

 • Ei tarvitse luopua sitoumuksesta.
 • Ympäristösitoumusta voi jatkaa halutessaan samoilla toimenpiteillä kuin tähän saakka.
 • Ympäristösitoumusta jatkettaessa voi myös luopua mistä tahansa lohkokohtaisesta toimenpiteestä, eikä se aiheuta takaisinperintää. Huomaa, että lohkokohtaisen toimenpiteet ovat: 1) lietelannan sijoittaminen peltoon 2) ravinteiden ja orgaanisten aineiden kierrättäminen 3) valumavesien hallinta 4) ympäristönhoitonurmet 5) orgaanisen katteen käyttö puutarhakasveilla ja siemenperunalla 6) peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys 7) peltoluonnon monimuotoisuus 8) puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu.
 • Esimerkkinä ympäristönhoitonurmet -toimenpide, johon sisältyvät suojavyöhykkeet, monivuotiset ympäristönurmet ja luonnonhoitopeltonurmet: jos tilalla on ollut valittuna tämä toimenpide, ja lohkoilla on ollut esimerkiksi suojavyöhykkeitä ja luonnonhoitopeltonurmia, ei voi luopua vain suojavyöhykelohkoista, vaan pitää luopua koko ympäristönhoitonurmet- toimenpiteestä. Koko toimenpiteestä luopuminen tarkoittaa, että on luovuttava kaikkien niiden toimenpiteiden toteuttamisesta lohkoilla, joilla on suojavyöhykkeitä, monivuotisia ympäristönurmia tai luonnonhoitopeltonurmia. Luopuminen pitää tehdä lomakkeella 479.
 • Jos haluaisi luopua esimerkiksi vain yhdestä suojavyöhykelohkosta ja jatkaa ympäristönurmet -toimenpidettä muilta osin, kyseiselle lohkolle tulee kuuden vuoden takaisinperintä.
 • Edellä mainitun ”Ympäristönhoitonurmet”- toimenpiteen lisäksi ”Peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys”, ”Orgaanisen katteen käyttö puutarhakasveilla ja siemenperunalla” ja ” Puutarhakasvien vaihtoehtoinen kasvinsuojelu” ovat sellaisia toimenpiteitä, joihin liittyy koko sitoumuskauden mittainen vuosittainen ilmoittamisvelvoite lohkoille (ympäristönhoitonurmet -toimenpiteessä suojavyöhykkeiden osalta). Muista toimenpiteistä ei ole siis välttämätöntä luopua, vaikka niihin ei ilmoitettaisikaan joka vuosi lohkoja.

Saiko rikkaisia suojavyöhykenurmia ruiskuttaa 2021?

 • Huono kasvusto ei ole suora peruste kasvuston uusimiselle. Kasvusto heikentyy, koska sitä ei lannoiteta tai ei käytetä kasvinsuojeluaineita ja kun kasvimassa kerätään pois. Hukkakauraa tai valvattia, pujoa, pelto-ohdaketta ja muita vastaavia tuulen mukana leviäviä vaikeita rikkakasveja voidaan torjua suojavyöhykkeeltä kemiallisesti kasvinsuojeluaineen käyttörajoitusten mukaisesti tai mekaanisesti.

Saako siis ruiskuttaa ja kylvää suojavyöhykenurmen uudestaan 2021 niin ettei tule takaisinperintää?

 • Pelkästään jatkovuoden takia ei voi. Jos alalla kasvaa ylläolevassa vastauksessa mainittuja kasveja, alan voi tarpeen mukaan käsitellä kasvinsuojeluaineilla ja kylvää uusi kasvusto.

 

Voidaan pohtia yhdessä, jos jäät näiden jälkeen vielä miettimään tulkitaanko oma tilanteesi samoin. Ota maaseutuasiamiehiin yhteyttä puhelimitse tai maaseututoimi(at)vehmaa.fi

Kysymykset ja vastaukset on poimittu Ruokaviraston järjestämästä vuoden 2021 tukihakukoulutuksesta. Lisää kysymyksiä ja vastauksia löydät täältä.