Ajankohtaista

Valtiontakaus maksuvaikeuksissa oleville maatiloille

​Valtiontakauksen haku maksuvaikeuksissa oleville maatiloille on avattu uudelleen. Voit hakea 9.–31.5.2017 ELY-keskuksesta valtiontakausta pankkilainalle, joka parantaa maatilasi maksuvalmiutta. Takausta voidaan myöntää lainalle, jolla maksat esimerkiksi kalliita eläinluottoja tai maatalouskoneiden osamaksueriä pois.
Voit lukea lisää tuen hakemisesta ja -ehdoista täältä

Viljelijätukien haku avautuu 2.5.2017

Viljelijät voivat lähettää kevään päätukihakemuksen verkkoasiointipalvelu Vipussa 2.5.2017 lähtien. Vipu-palvelussa on useita uusia tarkisteita ja toimintoja, jotka auttavat viljelijää varmistamaan, että hakemuksen tiedot ovat oikein ja tukiehdot täyttyvät. Päätukihaku päättyy 15.6.2017.

Uutta tukihaussa on Vipuneuvojan alustava arvio maatilalle myönnettävistä tuista. Viljelijä pääsee katsomaan tukiarviota valittuaan tuet, joita aikoo hakea. Tukiarvio sisältää jokaisen tuen arvioidun kokonaissumman ja mahdollisia tukien laskentaan liittyviä huomautuksia.

Vipuneuvojan Tukioikeudet-välilehdellä uutena tietona on maatilan tukioikeuksien käyttö edelliseltä vuodelta.  Lisäksi viljelijä näkee välilehdeltä, jos tukioikeuksia on liikaa tai liian vähän verrattuna tänä vuonna ilmoitettuun tukikelpoiseen pinta-alaan.

Muut Vipuneuvojan uudet tarkisteet liittyvät esimerkiksi monimuotoisuuspeltoihin, saneerauskasveihin ja peltokasvipalkkioon.  Lista kaikista Vipuneuvojan tarkistamista asioista on saatavilla mavi.fi-sivustolla 2.5. lähtien.

Viljelijäkoulutuksien videotallenteet löytyvät Maaseutuviraston nettisivuilta

Jos et pystynyt osallistumaan kevään tukihakukoulutuksiin, voit tutustua koulutusmateriaaleihin Maaseutuviraston nettisivulla. Samalla sivulla on myös mahdollisuus katsoa koulutusvideoita, joissa käydään läpi keväällä käsiteltyjä tukihakuun liittyviä asioita.

Ohjeet ja videot löydät täältä: http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/Sivut/viljelijatukihakukoulutus.aspx

Vipun käyttöohjeen ja ohjevideot Vipun käyttöön löydät täältä: http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/vipu/ohjeet-ja-opetusvideot/Sivut/default.aspx

Hakuopas vuodelle 2017 on julkaistu

Vuoden 2017 viljelijätukien hakuopas on julkaistu Maaseutuviraston verkkosivuilla. Viime vuotiseen tapaan hakuopas on toteutettu verkko-oppaana, joten painettuja oppaita ei enää ole. Hakuopas koostuu kahdesta osasta: Tuenhakijan perusopas sekä Päätukihaun tuet 2017. Oppaan voi tulostaa tai tarvittaessa voit pyytää kunnan maaseutuelinkeinoviranomaista tulostamaan oppaan.

Oppaan löydät täältä.

Sukupolvenvaihdosta suunnittelevat

Sukupolvenvaihdoksen tullessa ajankohtaiseksi tulee täyttää monia lomakkeita moneen suuntaan. Myös kuntaan pitää palauttaa muutama lomake. Lomakkeet voi täyttää ja tulostaa Suomi.fi palvelusta:

Lomake 156, Ilmoitus koko tilan hallinnan siirrosta.

Lomake 101D, Maatilan osalliset.

Lomake 457 Maatilan asiointioikeuksien muutoslomake.

Lomake 103A ja lomake 103B Tukioikeuksien siirtolomakkeet. 103A lomakkeen viljelijä voi tulostaa itse Vipu-palvelusta tai pyytää kunnan maaseutuviranomaista tulostamaan lomakkeen. 103B lomakkeen voi tulostaa itse suomi.fi palvelusta

Lomake 160, joka on sitoumuksien siirtolomake, kun esimerkiksi sitoumus ympäristökorvaukseen siirretään jatkajalle. Lomaketta ei tarvitse palauttaa, jos mitään sitoumusta ei siirretä.

Näiden lisäksi tulee palauttaa Eviraan lomake F, jolla rekisteröidytään rehuntuotannon alkutuotannon toimijaksi. Lomake F

Muuta muistettavaa:

Viljelijän muistilista ympäristökorvauksesta

Ympäristökorvauksen tärkeät päivät koottuna yhteen taulukkoon.

VIPU tiedotteet

Hakuopas 2016

www.suomi.fi/lomakkeet

Täydentävät ehdot

Tavoitteellinen maksuaikataulu 2016

Hyödyllisiä linkkejä:

Maaseutuvirasto Hakuoppaat, ohjeet, koulutusmateriaalit

Maaseutuviraston Facebook -sivut

Evira Elintarviketurvallisuusvirasto

Eviran Facebook -sivut

Eviran lomakkeet pitopaikat, eläinilmoitukset

Tukes  Kasvinsuojeluaineiden suojaetäisyydet vesistöihin muuttuneet 31.12.2012

Maatalouden lomakkeet Suomi.fi:stä

VIPU viljelijöiden verkkoasiointipalvelu

Varsinais-Suomen ELY-Keskus

Maatalousyrittäjien eläkelaitos MELA hoitaa mm. lomituksen asioita

Varsinais-Suomen MTK saatavilla jäsenille mm. pellonvuokrasopimusmalli

(löytyy jäsenverkko Repusta)

Maaseudun tukihenkilöverkko tukea ihmiseltä ihmiselle

MTK Tuottajayhdistyksen verkkopalvelut:

Vehmaa

MTK- Vehmaan Facebook -sivut

Lokalahti

Laitila

MTK- Laitilan Facebook -sivut

Kalanti-Uusikaupunki

MTK- Kalanti-Uusikaupunki Facebook -sivut

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook