Sijaisapu
Sijaisapua voidaan myöntää silloin, kun maatalousyrittäjä on estynyt hoitamaan työtään väliaikaisesti. Sijaisapua ei voida koskaan myöntää takautuvasti!
Sijaisapua voi saada päätoimisen kotieläintilallisen lisäksi myös sivutoiminen kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä.
Sijaisapu on maksullista palvelua.
Siirry tästä hakemaan sijaisapua
Edellytykset
Saadakseen sijaisapua maatalousyrittäjän täytyy täyttää lomituspalvelujen saamisen edellytykset. Sen lisäksi hänellä on oltava lomituspalvelulain mukainen sijaisapuperuste ja avun tarve.
Sijaisavun edellytyksenä sijaisapuperuste
Sijaisapua myönnetään erillisten sijaisapuperusteiden mukaan, jotka on lueteltu lomituspalvelulaissa. Sijaisapua käytetään eniten sairauden tai tapaturman aiheuttamaan työkyvyttömyyteen ja perhevapaisiin.
Sijaisavun edellytyksenä merkittävä työpanos ja sijaisavun tarve
Sijaisavun edellytyksenä on, että maatalousyrittäjä on sijaisavun tarpeen alkaessa tehnyt säännöllisesti tilan töitä ja hänen työpanoksensa tilalla on ollut merkittävä. Sijaisavun saaminen edellyttää myös avun tarvetta. Avun tarve tarkoittaa, että töitä ei pystytä järjestämään yrityksen sisäisin järjestelyin.
Mikäli oman perheen jäsen osallistuu tilan työhön työosuudella, hänet luetaan osaksi tilan työvoimaa. Tällöin voidaan katsoa, että sijaisapuun ei ole tarvetta ja että tilan väki selviytyy tilanteesta itse omia töitään väliaikaisesti järjestelemällä ja jakamalla.
Tilan ulkopuolinen ansiotyö ei estä sijaisavun saamista, jos yrittäjän tehtäväosuus tilan töistä on merkittävä, tai jos työtehtävää ei voida siirtää myöhemmin tehtäväksi.
Sijaisavun syyn on oltava tilapäinen
Sijaisavun syyn on oltava aina tilapäinen. Sijaisapua ei siis voida myöntää, jos maatalousyrittäjän palaaminen maatalousyrittäjän työhön sairausloman tai kuntoutuksen jälkeen ei ole todennäköistä.
Oikeus sijaisapuun päättyy vanhuuseläkkeeseen. Jos sijaisavun tarve on alkanut välittömästi ennen vanhuuseläkkeen alkamista, sijaisapua on mahdollista saada enintään 60 päivää seuraavan puolen vuoden aikana. Oikeus sijaisapuun päättyy myös, kun yrittäjälle myönnetään täysi työkyvyttömyyseläke toistaiseksi.
Sijaisapua tuotannon järjestelyjä varten
Sijaisapua voi saada yritystoiminnan jatkamiseen tai siitä luopumisen vaatimia järjestelyjä varten silloin, kun maatalousyrittäjälle on myönnetty täysi työkyvyttömyyseläke tai osatyökyvyttömyyseläke, tai kun sijaisavun tarve johtuu sijaisapuun oikeutetun yrittäjän kuolemasta.
Sijaisapua saa enintään 60 päivää seuraavan puolen vuoden aikana siitä, kun eläkepäätös on annettu. Tuotannon järjestelyjä varten annetun sijaisavun hinta on vuonna 2023 15,32 euroa/tunti ja vuonna 2024 16,10 euroa/tunti .
Laadi valtakirja vakavien tilanteiden varalle!
Uuden lomituspalvelulain mukaan sijaisapua on haettava aina kirjallisesti ennen sijaisapulomituksen alkamista. Säännös koskee sekä kunnan lomituspalveluja käyttäviä että itse lomituksensa järjestäviä.
Vakavien tilanteiden varalle on ehdottoman tärkeää laatia valtakirja, jolla lomituspalveluita käyttävä maatalousyrittäjä voi valtuuttaa toisen henkilön hakemaan puolestaan sijaisapua, mikäli ei itse siihen pysty.
Mikäli et ole vielä laatinut valtakirjaa, täytä ja allekirjoita linkin takaa löytyvä lomake ja palauta se meille sähköpostin liitteenä. Voit myös tulostaa lomakkeen, täyttää sen käsin ja palauttaa skannattuna sähköpostin liitteenä.
Voit lähettää täytetyn lomakkeen myös kirjepostilla osoitteeseen
Vehmaan kunta / Lomituspalvelut
Mynämäentie 121
23200 Vinkkilä