Vehmaan esittely

Vehmas, vaihteleva luonto

Vehmaan luonto on vaihtelevaa. Savipohjaiset viljelyslaaksot ovat aiemmin olleet merenlahtia ja salmia, ja niistä nousee esiin kallioisia mäkiä, jotka ovat entisiä saaria. Kunnan kaakkoislaitamilta Lokalahden luoteiskulmille saakka maasto on korkeaa ja maaperä usein kivikkoista.

Vehmaasta on vuosisatojen saatossa muodostunut mannerpitäjä, joka on säilyttänyt kosketuksen mereen Mynämäen lahden ja Vehmassalmen kautta.

Vehmaan maanpintaa on kutsuttu vuoritasangoksi, jonka useat laaksot katkaisevat. Nämä laaksot ovat entisiä merenlahtia tai salmia, jotka rantaviivan siirryttyä ovat jääneet kuivaksi maaksi.

Tiesitkö?

Vehmaan nimen alkuperästä on esitetty erilaisia arveluja. Sana ”vehmane” merkitsee hyvää, miellyttävää – varsin osuva nimi kunnallemme siis. Vehmaa tarkoittaa myös vesiperäistä lehtimetsää ja viljeltyjä alavia vainioita, joita alueelta löytyykin. Juuri viimeksi mainittu merkitys näyttäisikin antaneen pitäjälle nimen.

Vehmaan vaakuna

Vehmaan komean vaakunan on suunnitellut taidemaalari ja heraldikko Ahti Hammar. Vaakunassa esiintyy kultaisella pohjalla punaiseen pukeutunut, ristisauvaa ja kirjaa pitelevä Pyhä Margareeta, joka polkee jaloissaan vihreää lohikäärmettä.