Ajankohtaista
02.08.2023
Lintuinfluenssatilanne erittäin vakava
Lintuinfluenssatilanne on erittäin vakava ja siipikarjan suojaaminen taudilta vaatii nyt kaikilta erityistä tarkkuutta.
Uusia lintuinfluenssatapauksia on ilmennyt sekä luonnonvaraisilla linnuilla että turkiseläimillä Suomessa ja leviämisriski myös siipikarjatiloille on nyt merkittävä:
- Naurulokkien joukkokuolemia on ilmennyt mm. Ullavanjärvellä (Kokkola), Kyrkösjärvellä (Seinäjoki) ja Evijärvellä (varmistuneet lintuinfluenssan aiheuttamiksi) sekä Purmojärvellä Kortesjärvellä. Lahden satama-alueelta, mistä lintuinfluenssavirus on löytynyt jo aiemmin, on edelleen löytynyt suuria määriä kuolleita lokkeja. Myös Porista on löytynyt lisää kuolleita lokkeja jo varmistetun lintuinfluenssatapauksen lisäksi.
- Lintuinfluenssaa on heinäkuun loppuun mennessä todettu kahdellakymmenellä turkistarhalla. Ruokavirasto on toistaiseksi tehnyt eläinten lopetusmääräyksen kolmelle turkistarhalle. Uusien lopetusmääräysten valmistelu jatkuu tällä viikolla.
Ruokavirasto on tarkentanut lintuinfluenssatartunnan saaneiden turkiseläinten lopetuskriteereitä. Päätöksen perusteella kaikki minkit lopetetaan turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssatartunta. Ruokaviraston tekemässä minkkejä koskevassa linjauspäätöksessä on huomioitu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemys.
18.7. tehdyllä maa- ja metsätalousministeriön asetusmuutoksella lintuinfluenssan tautiluokitus turkiseläimillä on muutettu, mikä antaa viranomaisille mahdollisuuden ryhtyä suosituksia tehokkaampiin taudin torjuntatoimiin niillä turkiseläintiloilla, joilla lintuinfluenssatartunta on todettu.
Seuraa lintuinfluenssatilannetta Ruokaviraston sivuilta Ajankohtaista lintuinfluenssasta
Alla tietoa tilanteesta ja ohjeita tilanteessa toimimiseen:
Kooste lintuinfluenssasta, oireista, toimimisesta tautiepäilyssä ja tautisuojauksesta
Estetään lintuinfluenssan leviäminen suomalaiseen siipikarjaan
Ruokaviraston lista todetuista tapauksista
Lintuinfluenssatilanne Suomessa
Ruokaviraston lintuinfluenssasivut
ETT:n ohje lomitukseen
Tautiriskien hallinta siipikarjatilojen lomituksessa
Alla Eläinten terveys ETT ry:n ohjeita siipikarjatuottajille vallitsevassa tautitilanteessa:
Lintuinfluenssavirusta on Suomessa suurella todennäköisyydellä myös muilla alueilla, joten siipikarjaa on nyt koko maassa suojattava tartunnalta kaikin mahdollisin tavoin:
- Estettävä kaikki suora ja epäsuora kontakti luonnonvaraisiin lintuihin: Siipikarjan sisällä pito on ehdottomasti suositeltavaa ainakin niillä alueilla, joilla luonnonvaraisten lintujen lintuinfluenssatapauksia ja/tai joukkokuolemia on todettu. Erityisesti naurulokit ja tiirat saattavat olla riski myös muilla alueilla samoin kuin petolinnut, jotka voivat saada tartunnan välillisesti. Ulkoilevan siipikarjan riski saada tartunta luonnonvaraisista linnuista on moninkertainen verrattuna sisällä pidettyyn siipikarjaan. Henkilöliikenne siipikarjarakennuksiin on rajoitettava vain välttämättömiin kävijöihin ja sen on tapahduttava aina asianmukaisen tautisulun kautta. Ihminen voi ilman varotoimenpiteitä viedä lintuinfluenssaviruksen ulkoa kanalaan jalkineissaan, vaatteissaan, työvälineiden yms. kautta.
- Estettävä kaikki suora ja epäsuora kontakti turkiseläimiin: Saman henkilön ei tule osallistua turkiseläinten ja siipikarjan hoitoon. Turkistarhojen läheisyydessä luonnonvaraiset linnut ja muut haittaeläimet/jyrsijät voivat levittää virusta ja aiheuttaa riskin siipikarjatiloille. Haittaeläintorjuntaan ja luonnonvaraisten lintujen karkotukseen siipikarjayksiköiden alueelta tulee panostaa tehokkaasti.
- Raatokeräily: Raatojen toimittaminen keräilyyn on nyt syytä järjestää mahdollisimman kauas kanalasta esimerkiksi siirtämällä raadot itse yleisen tien varteen keräilijän saapuessa. Mikäli siipikarjatilalta normaalisti luovutetaan raatoja, esim. munintansa lopettaneita kanoja, turkistarhalle tai turkisrehulaitokselle, ne on nyt ohjattava muualle kuin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueelle risteävän liikenteen ja kontaktien välttämiseksi.
- Munien nouto ja hylky/lattiamunien hävittäminen: Akuutissa lintuinfluenssatilanteessa munien nouto tiloilta on pyrittävä järjestämään siten, ettei kuljettaja käy sisätiloissa. Jos kuljettaja käy munavarastossa, hänelle on hyvä tarjota vaihtojalkineet ja desinfioida varaston lattia noudon jälkeen. Munien suoramyynti on myös tässä tilanteessa syytä järjestää kanalan ulkopuolelle ylimääräisten kävijöiden välttämiseksi kanalassa. Hylky- ja lattiamunat on säilytettävä ja hävitettävä niin, etteivät ne ole luonnonvaraisten lintujen tai muiden haittaeläinten ulottuvilla, eivätkä houkuttele niitä kanalan läheisyyteen. Munia tai munamassaa ei tule tässä tilanteessa toimittaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan turkisalan toimijoille kuljetuskontaktien välttämiseksi.
- Rehu: Jos rehusiiloja täytettäessä rehua valuu piha-alueelle, se on siivottava välittömästi pois ja hävitettävä siten, ettei se ole luonnonvaraisten lintujen tai muiden haittaeläinten saatavilla. Vuotavat siilot tai rehuputket on korjattava, jotta rehua ei pääse vuotamaan piha-alueelle. Puintien alkaessa on syytä huomioida, ettei viljaa säilytetä avoimena kärryillä tai kasalla, ja että myös viljankuivurin haittaeläintorjunnasta huolehditaan.
- Metsästys: Kyyhkysjahti on alkamassa 10.8. ja sorsanmetsästys 20.8. Siipikarjaa hoitavien henkilöiden ei ole suositeltavaa osallistua lintujen metsästykseen akuutissa riskitilanteessa. On muistettava, että kaikki lintuinfluenssavirusta kantavat luonnonvaraiset linnut eivät välttämättä oireile näkyvästi. Koirat voivat lintuja noutaessaan saada viruksen ja levittää sitä eteenpäin. Metsästäjän iholla, vaatteissa ja varusteissa lintuinfluenssa- tai myös Newcastlen tautia aiheuttava PMV1-virus (todettu Suomessakin luonnonvaraisissa kesykyyhkyissä) voi levitä siipikarjaan, mikäli tartuntaketjua ei katkaista huolellisin puhdistus/desinfiointitoimin ennen siipikarjayksikköön menoa.
Tautisuojauksen lisäksi on tärkeää reagoida kaikkiin epäilyttäviin oireisiin siipikarjassa. Taudin leviämisen estämiseksi tartuntaa on uskallettava epäillä. Tautia epäiltäessä tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka antaa toimintaohjeet. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin.